Bijzondere dorpen en steden

Bourtange, vestingstadje

Vestingstad Bourtange

Bourtange is een prachtig vestingstadje, vlakbij de grens met Duitsland. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog viel de stad Groningen in handen van de Spanjaarden en is de vesting Bourtange ontstaan. De gemeente Vlagtwedde liet de vesting na de leegloop van het dorp rond 1960 herbouwen in de staat zoals die in 1742 geweest was. Naast de gereconstrueerde vestingwerken vindt u daar tal van bezienswaardigheden.

stad Groningen, heerlijk winkelen of uitgaan

Stad Groningen

De beste binnenstad, de leukste studentenstad en de meest fietsvriendelijke stad: Groningen heeft het allemaal. De Grote Markt is het bruisende centrum van Groningen, met het historische Goudkantoor, de gezellige Vismarkt en de Herestraat met aan de kop ervan het Waagcomplex waar je lekker kunt shoppen.

Veenhuizen, onderdeel van de Kolonie van Weldadigheid

Veenhuizen

Een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, waar ook nu nog van alles te zien is en te beleven valt. Veenhuizen is een voormalige dwangkolonie, waar nog meer dan honderd Rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden. Rechte lanen en statige panden, musea, ateliers, sfeervolle eet- en drinkadresjes. Zonder uitzondering zijn ze in Veenhuizen gevestigd in historische gebouwen, die bovendien sterk samenhangen. Ze getuigen van de Koloniegeschiedenis. Veenhuizen is genomineerd voor de Unesco werelderfgoedlijst.

prachtig museumdorp Orvelte op fietsafstand van Lhee

Museumdorp Orvelte

In Orvelte staan prachtige, rietgedekte Saksische boerderijen en andere rustieke gebouwen. Mooi om langs te wandelen, maar nog leuker om ook eens van binnen te bekijken. Bij een aantal van de boerderijen bent u van harte welkom! De winkels in Orvelte zijn helemaal van deze tijd. U kunt in het dorp o.a. terecht voor streekproducten en souvenirs. Ook het Oudhollandse snoep - van polkabrokken tot ulevellen - ontbreekt hier niet! De winkels zijn ook op zondag geopend. Alles over het dorp leest u hier.