Cultuur: musea en meer

Herdenkingskamp Westerbork

Herinneringskamp Westerbork

In het herinneringscentrum worden de levens van honderdduizend Nederlandse Joden in herinnering gehouden. Op het terrein van kamp Westerbork staan een oude barak en een woning van een kampcommandant. Op de site van Kamp Westerbork vindt u uitgebreide informatie over de geschiedenis van kamp Westerbork, het kampterrein en de monumenten en het museum, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Groninger museum, hedendaagse kunt.

Groninger Museum

Het Groninger Museum is een veelzijdig museum dat zich in stijl en mentaliteit onderscheidt binnen de top van de Nederlandse musea. Met de actuele hedendaagse kunst begeeft het Groninger Museum zich op de grenzen van kunst & samenleving en toont non-conformistische kunst en trends. Het Groninger Museum wil het publiek door de inhoud en wijze van presenteren uitdagen en confronteren. Ieder jaar brengen gemiddeld 200.000 bezoekers een bezoek aan het Groninger Museum.

Borg in Slochteren uit de Middeleeuwen

Freaylemaborg

Het landgoed Fraeylemaborg ligt aan de Hoofdweg in Slochteren. De borg is in de Middeleeuwen ontstaan als een versterkt stenen bijgebouw (steenhuis of stins) bij een houten boerderij. In de 17de eeuw werden de beide zijvleugels aangebouwd en in de 18de eeuw kreeg de borg haar huidige uiterlijk met doorgaande kroonlijsten en een monumentale middenpartij. In 1975 ging, na een restauratie, de Fraeylemaborg open voor het publiek.

nostalgisch recreatiepark

Openluchtmuseum Veenpark

Het Veenpark in Barger-Compascuum is van een groot moerasgebied veranderd in een 160 hectare groot nostalgisch recreatiepark. Er wordt nog dagelijks met blote handen turf gegraven en oude beroepen in ere gehouden. De treinen tuffen door de dorpen en het natuurlijk veengebied. Een tochtje met het turfschip door de kanalen of het klepperen met de huifkar over de klinkers is mogelijk.

Klooster Ter Apel

Klooster Ter Apel

Klooster Ter Apel is een voormalig klooster in het zuidoosten van de provincie Groningen bij het dorp Ter Apel. In de Conventgebouwen zijn onder meer het Museum voor Kerkgeschiedenis en Religieuze kunst en twee galerieën voor hedendaagse kunst gevestigd. De voormalige Lekenkerk van het klooster doet dienst als hervormde kerk.

Veenkoloniaal Museum

Veenkoloniaal Museum

In het Veenkoloniaal Museum in Veendam maakt men kennis met de prehistorische mens, turfgravers, binnenschippers en zeelieden, maar ook met de strokartonarbeiders en de wonderlijke wereld van de productie aardappelzetmeel. Voor groepen zijn er verschillende arrangementen mogelijk.

Hunebedden in Drenthe

Hunebedmuseum

Het Hunebedcentrum in Borger op de Hondsrug is voor zowel voor volwassenen als kinderen interessant. U kunt het geheim van de hunebedbouwers ontdekken en routes krijgen waarlangs u kunt lopen of fietsen om vele hunebedden te zien..